Uusilla älylaseilla löydät perille, tiedät tapaamasi ihmisen nimen – ja saatat olla jopa tyylikäs

Jo 50 vuoden ajan Las Vegas on koonnut ison joukon merkittäviä kulutusteknologian parissa työskenteleviä toimijoita alan messuille Yhdysvaltoihin. Tänä vuonna messut kantavat nimeä CES2020. Tarjonta on amerikkalaiseen tyyliin valtava ja mitä mielikuvituksellisin.

Northin Focals -laseja ohjataan pienen sormuksen avulla

Messuilla esitellään viimeisin kuluttajan käyttöön kehitteillä oleva ja kehitetty teknologia, joka tulee markkinoille vuoden 2020 aikana. Uudet innovaatiot tietokoneista oheislaitteineen, puhelimet, kamerat, eri näyttölaitteet (televisiot, screenit, lasit) ja hyvinvointiteknologian kehityksen hedelmät ovat kuluttajien nähtävillä ja kokeiltavissa.

Myös immersiivisen teknologian myötä näyttöteknologiaan on tullut paljon uusia laitteita, ja merkillepantavaa on älylasien määrä eri toimijoilta.

Messujen ajankohdalla on selvä merkitys myös netissä julkaistuun uuteen tuotetietoon, jota on nyt aivan eri tavalla tarjolla kuin kuukausi sitten.

Immersiivinen teknologian laitteet ovat odotetusti vahvasti esillä messuilla. Kehitys näkyy niissä ennenkaikkea koon pienentymisessä. Se, onko pieni ja näppärä koko hinnaltaan kuluttajalle sopiva, ei kaikissa yhteyksissä vielä tule selväksi.

Usein VR-laseista tulee ensimmäisenä mieleen isot, epämukavat ja aloittelijasta ehkä vähän hankalaksikin koetut lasit, jotka päässä näytät enemmän avaruusoliolta kuin viimeisimmän teknologian testaajalta. Lasit päässä olet yksin kuviteellisessa todellisuudessa, etkä näe ympäröivää todellisuutta.

VR-lasit ovat olleet markkinoilla jo tovin, mutta ne eivät ole yleistyneet odotetusti ehkä juuri siitä syystä, ettei niillä ole suoraa yhteyttä tavallisen käyttäjän normaaliin arjessä käyttämään teknologiaan. Ne mielletään vahvasti pelimaailman käyttöön, mikä pitää kyllä hyvin paikkansa.

Nyt on julkaistu jo pienempiä ja sirompia VR-laseja, kuten oheisen linkin Panasonic -lasit. Jää nähtäväksi, edesauttaako pienentynyt koko käytön laajenemisen. Hintaa se tuskin pudottaa.

Sivuuttavatko älylasit tulevaisuudessa älypuhelimen?

VR-lasien kehityksen rinnalla on julkaistu useilta eri valmistajilta yhä kevyempiä ja monipuolisempia älylaseja. Älylasit ovat tavallisten silmälasien kokoiset ja näköiset, ja niitä voi käyttää aivan kuten käyttäisi silmälaseja. Niiden läpi näkee normaalisti ympäröivän, todellisen maailman.  

Laseja hallitaan kännykkäsovelluksen ja esimerkiksi sormuksen näköisen ohjaimen avulla. Voit esimerkiksi kävellä turvallisesti paikasta toiseen lukien samalla lasien avulla puhelimeesi tulleen viestin. Myös navigointi onnistuu laseilla ilman, että käyttäjän tarvitsee keskittyä puhelimen näyttöön.

Kehittyneimmissä malleissa sangoissa on kaiuttimet, ja laseilla voi katsella jopa Netflixiä.

Älylasien julkaisijoissa on useita, uusia valmistajia, jotka eivät välttämättä ole tuttuja aiemmista kuluttajatuotteistaan. Ohessa muutamia valmistajia:

Vuzix labs on luonut uintikäyttöön tarkoitetut lasit, jotka tulevat myyntiin kevään 2020 aikana. Hintaa niilläon alustavasti 500 Yhdysvaltain dollaria. Samalta valmistajalta on julkaistu myös teollisuuden käyttöön tarkoitetut lasit.

Applen omien älylasien julkaisun piti tapahtua jo tulevana keväänä, mutta on nähty myös huhuja julkaisun siirtymisestä teknologisista syistä vuoteen 2023.

Käyttäjäkokemuksien mukaan älylaseilla voi tehdä paljon samankaltaisia asioita kuin älypuhelimella tarvitsematta katsoa varsinaista puhelinta lainkaan. Lasit ovat ikään kuin älypuhelimen lisälaite, joka vapauttaa käyttäjän puhelimen näyttöruudun tuijottamiselta.

Tieteiselokuvien fantasiat ovat kohta totta

CES2020-messuilla esitellään uusin versio Bionic Lens -piilolinsseistä, jotka toimivat älylasien tavoin. Piilolasin pintaan on liitetty näyttöteknologiaa, jota ohjataan vastaavalla tavoin kuin älylaseja. Innovaatio kuulostaa futuristiselta ja uudelta, mutta epätarkkoja toteutuksia tehtiin jo 2010-luvun alussa.

Oheisessa jo pari vuotta sitten julkaisussa videossa esitellään älykkäiden piilolinssien toimintaa. Niistä tuntuisi olevan jo apua herkästi eksyville ja huonon nimimuistin omaaville. Tätäkö on tulevaisuutemme?

Teksti: Tiina Hintikka, Risto Salminen