VR-kokemus voi aiheuttaa merisairautta

Kuvituskuva, VR-lasit käyttäjän päässä
Kuvituskuva.

Lokakuun Business Cafessa puhumassa ollut VR Finland ry:n ja Wakeone oy:n perustajiin kuuluva Harri Lammi taustoitti AR- ja VR-toteutusten tämän hetken tilannetta. Puheenvuoronsa jälkeen Lammi keskusteli yleisön kanssa. Yksi mielenkiintoisista näkökulmista koski sitä, että VR-toteutukset eivät sovellu kaikille käyttäjille siitä syystä, että VR-lasien kanssa olo voi muuttua huonoksi.

Lammin mukaan jokainen käyttäjä kokee VR-kokemuksen eri tavoin, ja joillekin kokemus voi aiheuttaa pahoinvointia.

– Pahoinvointi on merisairautta, jossa sisäkorva ja silmä havainnoivat asioita eri tahtiin. Yleensä se johtuu siitä, että käyttäjä seisoo paikallaan, ja samalla virtuaalitodellisuudessa kamera menee eteenpäin. Silloin meidän aivot luulevat, että me liikumme, vaikka oikeasti seisomme paikallaan. Toiset reagoivat siihen herkemmin.

Silmälasit jäävät päähän

Lammin mukaan pahoinvointiriskiä voidaan pienentää harkitulla suunnittelulla.

– Karkeasti sanottuna pitää ottaa huomioon noin sata asiaa, jotta ei tule heikkoa oloa. Jos tehdään esimerkiksi 360-asteinen video liikkuvan veneen kyydistä, niin se on aika varmasti oksennuksen aiheuttaja. Jos halutaan pelata varman päälle, niin 360-kuva on turvallinen. Silloin ei tule pahaa oloa. On toki niitäkin ihmisiä, jotka laittavat lasit päähän ja heti pois sanoen, etteivät tykkää siitä, että eivät näe ympärilleen, Lammi kertoo.

Koettu elämys riippuu myös siitä, minkälainen näkö käyttäjällä on.

– Silmälasit voi laittaa VR-lasien sisään. Jos niitä tarvitaan mutta ne jätetään pois päästä, niin virtuaalitodellisuus näyttää samalla tavalta sumealta kuin ihan oikea todellisuus. Jos jollakulla on hävittäjälentäjän näkö, hän saattaa nähdä VR-laseilla kaikenlaista verkkoa ja pikseliä, mutta jos on tavallinen näkö, niin sitten voi yleensä nauttia hyvin siitä, mitä siellä näkyy.