Laadukkaan 360-kuvan julkaisuun tarvitset vain kameran ja tunnukset ilmaiseen verkkopalveluun

360-valokuvat näyttävät hyvin vinoutuneilta ilman oikeita julkaisutapoja.

360-asteisten valokuvien ottaminen ja julkaiseminen on yksinkertaistettuna helppoa. Teknisesti 360-kuvan ottaminen ei vaadi erikoisosaamista, ja vähän parantelua kaipaavaa kuvaa voi muokata verkkopalvelussa, jonka opetteluun ei tarvita viisiosaista webinaarikurssia.

Kuvan voi julkaista ilmaisissa palveluissa tai vaikkapa yksinkertaisimmillaan Facebookissa. On toki kuitenkin eri asia ottaa 360-kuva, joka sitoo katsojan sen ääreen tai haluttaessa viestii juuri sitä, mitä kuvan julkaisija haluaa kuvan viestivän.

360-asteisen kuvan ottamiseen tarvitaan käytännössä 360-kamera. Vakaakätiset kuvaajat voivat ottaa 360-kuvia myös puhelimilla, mutta lähes aina kuvien käyttötarkoitus puoltaa 360-kameran käyttöä. Edullisimmat kelvolliset kamerat maksavat alle 300 euroa. Karelia-ammattikorkeakoulu käyttää vielä tällä hetkellä Insta360 One X -kameraa, joka onkin tässä englanninkielisessä osto-oppaassa hinnan, laadun ja ominaisuuksien puolesta kokonaisuutena suositelluin kamera 360-kuvaukseen, jos myös videokuvaus kiinnostaa. Karelia on korvaamassa opetustyössä One X -kameroita Insta360 EVO-kameroilla.

360-kuvan voi julkaista internetissä useissa palveluissa, joiden kautta kuva on hyödynnettävissä koko näytön kokoisena kuvana tai verkkosivustoon upotetetavana. Palveluiden kokeiluversiot ovat usein ilmaisia, ja maksullisia versioita saa jo 50–200 euron vuosittaisilla kustannuksilla. Useimmiten maksulliseen versioon kannattaa turvautua, jos haluaa poistaa kuvasta palveluntarjoajan logon tai julkaista todella paljon kuvia.

Alle olemme listanneet useita kehuttuja palveluita, joissa voi julkaista 360-kuvia ja -videoita.

Yllä oleva kuva Juuan Paalasmaan näkötornista on otettu Insta 360 One X -kameralla, joka on asetettu noin puolimetrisen jatkovarren päähän. Kuva on otettu ajastimella. Kuva on julkaistu Kuula-palvelun maksuttomalla käyttäjälisenssillä. Kuva on asetettu liikkumaan vain vaakatasossa, mutta Kuulan palvelun sisällä näkymää on mahdollista valita katsottavaksi myös siten, että sen ylä- ja alaosa ovat katsottavissa.

Kuvan saa koko ruudun kokoiseksi kuvan oikean yläkulman kuvakkeesta. Voit testata kuvaa myös tästä linkistä Kuulan sivustolla tai puhelimella QR-koodin avulla.

Yleisiä 360-kuvien ja -videoiden julkaisualustoja:

Kuula

Verkkosivusto: kuula.co

Lyhyesti palvelusta: Palvelu on helppokäyttöinen, ja sillä voi julkaista 360-kuvia, mutta ei videoita. Ilmaisella versiolla ei voi yhdistää useita 360-kuvia, mutta yksittäisen 360-kuvan julkaisuun palvelu on hyvä. Toimii hyvin mobiilissa. Ehkäpä kehutuin 360-kuvien julkaisualusta.

Hinta: Ilmainen kokeiluversio löytyy. Lisenssi, jossa voi käyttää palveluntarjoajan sijaan omaa logoa alk. 12 € /kk.

Thinglink

Verkkosivusto: www.thinglink.com

Lyhyesti palvelusta: Palvelussa voi tehdä interaktiivisia 360-kuvia ja -videoita hyödyntäviä toteutuksia ja virtuaalikierroksia. Toteutuksia voi upottaa verkkosivuille. Toimii hyvin mobiilissa.

Hinta: Ilmainen kokeiluversio löytyy. Lisenssi, jossa voi käyttää palveluntarjoajan sijaan omaa logoa alk. 25 € /kk.

Momento360

Verkkosivusto: momento360.com

Lyhyesti palvelusta: Palvelussa on helppoa julkaista 360-kuvia ja -videoita. Toimii hyvin mobiilissa. Ensivilkaisulta rajoittuneempi kuin moni muu vastaava palvelu.

Hinta: Ilmainen kokeiluversio löytyy. Lisenssi, jossa voi käyttää palveluntarjoajan sijaan omaa logoa alk. 12,50 € /kk.

SeekBeak

Verkkosivusto: seekbeak.com

Lyhyesti palvelusta: Palvelussa voi tehdä interaktiivisia 360-kuvia hyödyntäviä toteutuksia ja virtuaalikierroksia. Toteutuksia voi upottaa verkkosivuille. Kehuttu, mutta käyttö ei onnistu nopeasti kokeilemalla. Toimii hyvin mobiilissa.

Hinta: Ilmainen kokeiluversio löytyy. Lisenssi, jossa voi käyttää palveluntarjoajan sijaan omaa logoa alk. 10 € /kk.

360 cities

Verkkosivusto: www.360cities.net

Lyhyesti palvelusta: Suosittu sijaintiin sidonnaisia 360-kuvia julkaiseva palvelu.

Hinta: Ilmainen versio löytyy. Palveluntarjoajan sijaan omalla logolla varustettu mainokseton versio alk. 179 € /vuosi.

Facebook

Verkkosivusto: www.facebook.com

Lyhyesti palvelusta: On yksinkertaisinta julkaista pelkkiä 360-kuvia Facebookin avulla. Kuva, joka julkaistaan monikäyttöisemmässä verkkopalvelussa, voidaan julkaista usein myös Facebookissa.

Hinta: Ilmainen.

Youtube

Verkkosivusto: www.youtube.com

Lyhyesti palvelusta: Yksinkertaisin tapa julkaista 360-videoita ilman lisätoimintoja on julkaista ne Youtubessa. Palvelu tunnistaa, kun siihen ladataan 360-videota, joten videon lataaminen ei käytännössä eroa normaalista videon lataamisesta.

Hinta: Ilmainen.