ILLUSION XR 2020 toteutui 26.6.2020 VR Chat -virtuaalimaailmassa

Uudenlainen virtuaalinen tapahtuma, ILLUSION XR 2020, järjestettiin viime perjantaina Joensuussa tai pikemminkin toisessa todellisuudessa, kun Itä-Suomen yliopiston ja Business Joensuu Oy:n yhteisen VR Lab –hankkeen teknologiaosaajat Harri Karhu ja Veikko Miettinen olivat luoneet VR Chat –palveluun tapahtumalle oman maailman. Tapahtumassa kokeiltiin virtuaalimessuja, jossa liiketoiminnassaan visuaalista sisältöä tekevät yritykset esittelivät toimintaansa kutsuvieraille. Process Genius Oy:n tehdasympäristön mallinnuksessa sekä Botania Oy:n rakennuksista ja piha-alueista oli luotu 3D-mallit, 360Finland Oy:n Kolilla toteuttamista 360-kuvauksista oli koottu ns. valokuvagalleria ja Vaki Oy:n pelihahmoista oli tehty maailmaan sekä avatar että ”patsas”. Lisäksi maailmassa oli iso näyttö, jossa pyöri esitystrailereita.

Kuva: Toni Sanio, VR Chat:n selfiekamera

Tapahtuma oli kutsuvierastilaisuus kokeiluluonteensa takia, ja tästä saatiinkin heti alkuun karvas muistutus, kun tilaisuuden käynnistyminen viivästyi teknisten haasteiden vuoksi. Ilmeisesti useiden osallistujien samasta IP-osoitteesta sisäänpyrkiminen VR Chat:iin aiheutti järjestelmälle kuormitusta, kun yritysvieraille tehdyt avattaret laitettiin integroitumaan Joensuun Tiedepuistolla sijaitsevan VR Lab:n palvelimen kautta.

Kutsutuista vieraista ehti osallistumaan vain murto-osa, liekö vaikutuksensa ollut jo käynnistynyt lomakausi sekä viikon ennätyshelteet. Täytyy myös todeta, että osallistujan tuli tehdä omatoimisesti ennakkovalmistelut onnistuneeseen sisäänpääsyyn ennen h-hetkeä ja järjestäjille annettiin myös palautetta ohjeistuksen tarkentamiseksi.

Tapahtuman tavoite toimia omassa virtuaalisessa maailmassa, jossa ihmiset voivat omien avatar-hahmojensa kanssa olla läsnä muiden ihmisten avattarien kanssa, keskustella heidän kanssaan vuorovaikutuksessa ja tutustua mielenkiintoisiin yrityksiin ja niiden messuosastoihin, toteutui kuitenkin saadun palautteen mukaan hyvin. Avatar-hahmot olivat mitä vain tietokoneruudusta peliörkkeihin ja niiden jäsenet liikkuivat sen mukaan, kuinka paljon ohjaavalla ihmisellä oli markkereita. Tässä tapauksessa VR Lab:n hallinnoimilla 7 avattarella oli pääosin vain käsien ja pään seuranta, kun käytettiin VR-laseja ja käsiohjaimia.  Avattaret puhuivat kunkin ihmisen omalla äänellä, joten keskustelua oli niin VR Chat –maailman tapahtumista kuin samaan aikaan myös Tiedepuiston fyysisissä tiloissa. Eräs kutsuvieras totesikin, että hänen osallistuessa omasta etätyöpisteestään tuli olo, ettei ole tapahtuman ytimessä. Avatarten tunnistamiseksi kunkin yllä oli ns. nimilaput, jottei verkoston luominen jäisi pelkästään äänen varaan.

Kuva: Toni Sanio, VR Chat:n selfiekamera

Yrittäjät itse olivat kovin innostuneita maailman tarjoamista mahdollisuuksista ja sen hyviksi puoliksi mainittiin mm. paikkariippumattomus, kun omia tuotteita voisi esitellä potentiaalisille asiakkaille vaikka fyysisen maailman toiselle puolelle. Tässä VR Chat:ssa oli mahdollisuus käyttää niin ikään 3D-ulotteisesti toimivia värikyniä, ja niiden käyttökokemus antoi virikkeitä suunnittelutyön tueksi. Näkemys oli, että tällainen toteutus antaa näille yrityksille mahdollisuuksia esitellä tuotteitaan ja palveluitaan näyttävällä tavalla.

Kuva: Toni Sanio, VR Chat:n selfiekamera
Kuva: Toni Sanio, VR Chat:n selfiekamera

Tekninen toimivuus oli niin tekijöiden kuin kokijoidenkin mielipiteissä esille nouseva haaste. Esimerkiksi aiemmin mainittu värikynä-työkalu oli kinkkinen avattaren käteen otettava niin ohjaimilla toimiessa kuin näppäimistökomennoin. Tapahtuman kesto parituntisena laittoi osallistujien fysiikkaa koetukselle, kun useammalle tuli oikeasti paha olo virtuaalilasit päässä VR Chat –maailmassa. Ilmeisesti rajaamalla tilan tuntua ja etenemällä rajatuin väylin pienemmistä tiloista toisiin, kuten esimerkiksi oikeassa maailmassa asuinhuoneistossa, tätä ilmiötä pystyisi säätelemään vähemmäksi.

Tälle kertaluonteiselle kokeilulle toivottiin useamman yrittäjän suusta jatkoa, sillä mielenkiintoiseksi koettiin kokemusten kautta kasvavan tiedon ja osaamisen kertyminen. Näkemyksiä ilmeni, että tämän kaltainen verkostoituminen on myös aitoa ja antaisi mahdollisuuksia todella globaaliin kanssakäymiseen.

Kuva: Marja-Liisa Ruotsalainen

Tapahtuman toteuttivat yhteistyössä siis Digi2Market-hanke, Itä-Suomen Yliopiston hallinnoima Joensuu VR LAB –hanke sekä Flowenzor Oy.